Министър Павлова и кметът Атанас Камбитов откриват първия саниран блок в Благоевград
Министър Павлова и кметът Атанас Камбитов откриват първия саниран блок в Благоевград / Община Благоевград - пресцентър

Утре министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и кметът на Благоевград Атанас Камбитов официално ще открият първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Благоевград, съобшиха от пресцентъра на Общината.

Събитието ще започне в 11:30 часа пред блок 36 в ж.к „Ален мак“. По време на церемонията ще бъде отслужен и тържествен водосвет.

Именно в Благоевград на 23 юни 2015 г. стартира реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Два месеца по-късно ремонтните дейности по първия блок са напълно завършени.

Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36 в ж.к. „Ален мак“. В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно.

По Национална програма за енергийна ефективност в Благоевград ще бъдат санирани около 80% от блоковете в кварталите "Еленово" и "Струмско".

През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. Цялото финансиране при саниране по програмата е осигурено от държавата.