Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Министър и кмет откриха два социални центъра
69561
Министър и кмет откриха два социални центъра
  • Министър и кмет откриха два социални центъра

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът на Благоевград Атанас Камбитов прерязаха лентата на новоизградениите центрове за настаняване от семеен тип в Благоевград.

Двата центъра се намират в близост до IX ОУ „Пейо Яворов“. На церемонията по откриването на новопостроените обекти присъстваха областният управител на Благоевград Муса Палев, народният представител от Коалиция за България Емил Костадинов, както и заместник-кметовете  Стоян Благоев и Валери Смиленов.

Водосвет за здраве отслужи отец Петър Стефанов от църквата "Въведение Богородично" в Благоевград.

Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
netinfo
"Да имаме такива центрове е много важно за нас, за да успеем най-накрая да закрием онези страшни социални заведения, в които стоят деца без семейни грижи. Целта е да им създадем такива условия, че да се почувстват у дома си", изтъкна регионалният министър.
Терзиева подчерта, че по този проект са построени 3 центъра и едно специално жилище на обща стойност около 2 млн. лв по ОП "Регионално развитие", а до края на годината предстои да бъдат завършени още 132 подобни центрове в страната.

Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
netinfo
"Това е поредният проект, който община Благоевград финализира. Обектът е изграден в график и прецизно. Най-важни обаче са децата-те имат едно единствено желание-здраве и дом. Надявам се, че тук ще бъде техният дом", каза градоначалникът. Той не пропусна да поздрави всички именници и в аванс да честити на празнуващите  Атанасовден.

Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
netinfo
От своя страна заместник-кметът по строителството инж. Стоян Благоев благодари на  строителите за прекрасно изпълнените сгради.

Изграждането на общо три центъра и едно защитено жилище бяха заложени в програмата на Камбитов за разширяване на социалните услуги в общината и са финансирани 100% със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ без да се натоварват благоевградските данъкоплатци. Във всяко едно от жилищата ще бъдат настанени по 12 деца, а общо 37 нови работни места ще бъдат разкрити.

Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
netinfo
Общата стойност на проекта, който стартира през април миналата година, е 2 079 445 лева. Той е един от редицата европейски проекти със социална насоченост, които екипът „Камбитов“ разработва и реализира от ноември 2011 година до сега.

Министър и кмет орисаха центрове от семеен тип
netinfo
Двете двуетажни сгради са обособени със самостоятелна градина, беседка и детска площадка. Третият център за настаняване от семеен тип се изгражда в квартал „Струмско”. Целта пред проекта е настанените в институции деца да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга в общността. Децата ще имат условия на домашен уют и защитеност.