Министър Гагузов открива крепостта в село Дренково и пътя за Бодрост
Министър Гагузов открива крепостта в село Дренково и пътя за Бодрост / netinfo
Министърът на Регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов официално ще открие възстановената късно-антична крепост над благоевградското село Дренково, съобщават от общинска администрация. Проектът е реализиран по програма ФАР и представлява първи етап от комплекс от проекти, свързани с развитието на Благоевград като нова туристическа дестинация.

В тази връзка Община Благоевград подготвя проект, включващ възстановка на уникалната пещера в село Обел, която по становищата на археолозите е единствената подобна в света.

До пещерата ще бъде изграден път за достъп, посетителски център, паркинг и осветление. Вторият проект е свързан с възстановката на Кайменската чука, за който в момента се изготвя план за пътя за достъп и изграждане на посетителски център. Тук е включена и пълната археология на две крепости – в района на Зелен дол и в землището над село Дъбрава, както и цялостно археологическо проучване на надгробната могила в село Рилци.

При посещението си в Благоевград министърът на МРРБ Асен Гагаузов ще открие реконструирания път за Бодрост-Картала и ще направи първа копка на първия спечелен европейски проект в Благоевград – Рехабилитация на пътя Горно Церово-Марулево.