Минералните извори в Благоевградско стават общински
Минералните извори в Благоевградско стават общински / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

До 31 януари кметът на Благоевград Атанас Камбитов трябва да внесе искане в Министерството на околната среда и водите за предоставяне на концесия за 25 години минералните води от находищата в Благоевград и река Струма, в района на село Зелен дол.

Измененията на Закона за водите от миналата година, позволяват на Общинската администрация да управлява и ползва природното богатство безвъзмездно. Сега минералните води имат статут на държавна собственост и разпореждането с тях е в прерогативите на екоминистерството.

По регламент за 14 дни от депозиране на документите, министър Нона Караджова трябва да парафира разрешителните. Има доста идеи за ефективното използване на минералните извори, като част от тях са свързани с плувния басейн, съобщиха от кабинета на кмета Камбитов.

Интересите на редовите благоевградчани няма да бъдат накърнени. Няма да бъде спрян, нито комерсиализиран достъпът на хората и до минералната чешма в района на Владишкото, която сега се ползва от стотици граждани.

Според справките находището в Благоевград е с дебит 13,50 литра в секунда и температура около 55 градуса. Водата в района на река Струма е с дебит 6,30 литра в секунда, а температурата е между 57 и 63 градуса.