Мила Крумова: Проектът на Община Благоевград по ОП Околна среда е един от най-бързо развиващите се
Мила Крумова: Проектът на Община Благоевград по ОП Околна среда е един от най-бързо развиващите се / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Мила Крумова: Проектът на Община Благоевград по ОП "Околна среда" е един от най-бързо развиващите се
25622
Мила Крумова: Проектът на Община Благоевград по ОП "Околна среда" е един от най-бързо развиващите се
  • Мила Крумова: Проектът на Община Благоевград по ОП "Околна среда" е един от най-бързо развиващите се

Оперативните програми са нова територия както за общинските, така и за държавните администрации, което създава доста затруднения при подготовката, провеждането на обществените поръчки и изпълнението на проектите. Аз наричам този феномен "грешка на растежа", но се надявам, че набираме скорост и с бързи темпове ще се научим да усвояваме европейските фондове, защото в противен случай парите ще бъдат загубени за България. Това заяви за Дарик ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" Мила Крумова.

Проектът "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." е един от най-бързо развиващите се проекти и с радост мога да кажа, че вече е към приключване, каза Мила Крумова. По думите й към настоящия момент Община Благоевград е предоставила искания за средста на стойност близо 8 млн. лв., като 3 млн. лв. от тях вече са одобрени.

Ползите за община Благоевград и за жителите й от реализацията на този проект са големи, чрез него се подобри водоснабдителната и канализационната инфраструктура на кварталите и се повиши качеството на живот на гражданите, категорична е Крумова. Тя обясни, че това са проекти в пряко изпълнение на ангажиментите, поети от страната ни по време на преговорния процес, за отговаряне на изискванията на европейскито законодателство за осигуряване на качествена инфраструктура в областта на водоснабдяването и канализацията. Ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма напомни, че до 31 декември 2010 г. страната е поела ангажимент да изгради до голяма степен отговарящи на европейските изисквания ВиК инфраструктури.

Забавяне на междинните плащания по проектите не касае само Община Благоевград, а се отнася за всички работещи по оперативни програми кметски администрации. Обяснението е, че работим по нови правила, а изпълнявайки проекти по тези програми трупаме опит в движение, каза още Мила Крумова. Тя съобщи, че се очаква в началото на следващата година на Община Благоевград да се изплати част от сумата, която в момента се задържа поради технически пропуски, допуснати при провеждането на обществената поръчка.

Още коментари от Мила Крумова чуйте в прикачения звуков файл