МБАЛ – Благоевград ще възвръща доверието на пациентите
МБАЛ – Благоевград ще възвръща доверието на пациентите / netinfo
До края на седмицата ръководството на болницата в Благоевград ще изготви програма за развитие на лечебното заведение, в която ще бъдат набелязани мерки за подобряване на микроклимата, решаване на кадровия дефицит и възвръщане доверието на пациентите, съобщи на пресконференция изпълнителният директор д-р Екатерина Чакалска.

Добрите традиции на многопрофилната болница са налице, разполагаме с необходимата специализирана апаратура, материалната база също е в добро състояние, така че остава да работим за задържане на утвърдените специалисти, както и да привличаме нови кадри, допълни д-р Чакалска.

По думите й ръководството на лечебното заведение ще помисли още за подобряване условията на работа и за по-доброто финансово изражение на положения от медицинските специалисти труд.

Трябва да убедим всички, че в областната болница се осигурява качествена консултативно-диагностична и лечебна дейност, категорична е д-р Чакалска.

През изминалите две седмици в МБАЛ – Благоевград се върнаха на работа утвърдени специалисти с дългогодишен опит и стаж, които напуснаха здравното заведение по време на управлението на предишния директор д-р Петър Гайдарски, назначени са и нови специалисти, съобщи д-р Чакалска.

Подалите вкупом молби за напускане – лекари, сестри и санитари от отделението по хирургия, се връщат на работа. От тази седмица там е назначена нова медицинска сестра – Христина Николова, а старша сестра става Свобода Ревалска, съобщи още д-р Чакалска.

Очаква се към екипа да се присъедини и д-р Петър Гайдарски, който по-рано сам обяви тези си намерения пред журналисти.

В отделението по кардиология се връща Светослава Панчева, която досега бе старша сестра в частната болница „ПУЛС”.

Драмата с д-р Петър Динов, началник на Акушеро-гинекологично отделение, който бе заставен от д-р Гайдарски да си вземе целия му полагащ се годишен платен отпуск - над 80 дни, също приключва. След отпуска, който изтича в края на януари 2009 г., д-р Динов продължава работа като завеждащ отделението.

След двегодишна дейност в доболничната помощ, от тази седмица в МБАЛ се връща и изявеният специалист по гастроентерология д-р Петър Чаракчиев.

Привлечен е новозавършил лекар специалист – д-р Неждибе Метушева от Хаджидимово. Тя ще работи в отделението по гастроентерология, ще дава и дежурства в спешно приемно отделение по граждански договор.

Д-р Борислав Балдин, бивш началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, за когото се смята, че пръв даде тон за масовите напускания на болнични специалисти, също е изявил желание да се върне на работа.

Той бе обвинен от д-р Петър Гайдарски в злоупотреби с медикаменти. При проверка в ОАРИЛ предишното ръководство на МБАЛ открило лекарства, които не били собственост на болницата и изписани без знанието на директора.

Протоколът от проверката е предаден на Районната прокуратура в Благоевград, въз основа на което е образувано полицейско дознание, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Елка Атанасова. Резултатите от полицейската проверка ще станат ясни в началото на декември, допълни тя.

До края на този месец предстои провеждане на конкурс за началник на ОАРИЛ. Кандидатите за поста, подали молби за участие в конкурса, са д-р Балдин, д-р Китанова и д-р Германов.