Мария Неделчева: ЕП чува гласа ни
Мария Неделчева: ЕП чува гласа ни / netinfo

Евродепутатът Мария Неделчева  изнесе лекция пред студенти в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Тя се спря върху политиките на ЕС и бъдещето на България в общността. В контекста на 5-годишнината от членството на България в ЕС, Мария Неделчева коментира, че потенциалът на България все още не е разгърнат в достатъчна степен и са нужни по-големи усилия нашата страна да бъде активен участник във формирането на общоевропейските политики.

"Трябва да разграничим общоевропейските политики и тези, в които държавите ревниво пазят своето поле за маневра. Например, общата селскостопанска и регионалната политики, в които решенията са общоевропейски, гарантират чуваемост на гласа на гражданите именно чрез Европейски парламент, те дават добър резултат. Факт е обаче, че за част от политиките поради традициите, конституциите, историите на всяка страна-членка, много ревниво се пази националния суверенитет - такива са социалните политики и тук за съжаление попадат и политиките, свързани с младежта и образованието. Няма общоевропейска политика по образование, което ни води до въпроса за признаването на дипломите и квалификациите", посочи Неделчева.

Евродепутатът, която е от Хаджидимово, е категорична, че България има шанс за по-голяма тежест най-напред в общоевропейските политики, защото наравно с другите страни, нейните членове в ЕП правят законодателни предложения и когато тези поправки са придружени с подкрепата на други евродепутати, дори загубени каузи могат да бъдат спечелени. Такъв е примерът с исканото по нейна инициатива премахване на несправедливото разпределение на директните плащания и вече е факт, че ще има 30 процента увеличение на тези плащания за българските земеделци. 

Мария Неделчева засегна важните за България теми като земеделие, Шенген, имиграцията и международната закрила, визите, сезонните работници, по които работи активно в Европейския парламент, и особено наблегна на общоевропейския проблем за равенството между половете.