Мария Габриел: Искаме компенсация заради бежанците
Мария Габриел: Искаме компенсация заради бежанците / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Европа закъсня с реакцията си с бежанците, заяви в Благоевград евродепутатът Мария Габриел, зам.-председател и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент.

"Това, което продължава да бъде проблематичното звено са страните членки. Европейската комисия взе всички мерки, които можеха да бъдат взети. Държавите членки идвайки в Брюксел отстояват една позиция, връщайки се в страните си, представят нещата по различен начин, особено когато става въпрос за вътрешни цели“, коментира Габриел.

Евродепутатът заяви с категоричност, че България трябва да получи финансова компенсация заради кризата с бежанците. Тя и останалите наши представители в ЕП работят единодушно за отстояване на каузата.

Ще бъде обсъждан пакет от мерки относно легалната миграция, който ще представи комисията "Юнкер".

В рамките на този пакет ще има и ревизия на „синята карта“ на ЕС.

"Това е възможност за обмен на кадри, които кадри имат за цел да се върнат в страните си, а не да останат трайно в Европа. За съжаление виждаме, че тази „синя карта“ не работи така, както на нас би ни се искало. Последните данни, които имаме са, че над 90 процента от случаите са от една единствена страна, а това е Германия. Това означава, че е необходимо да обърнем внимание на този проблем", каза Габриел.

Евродепутатът коментира и темата "Шенген".

"Тенденцията в момента не е да се влиза в Шенген, при положение, че виждаме как се издигат граници една след друга от всички страни. В Европейския парламент има две позиции по темата. Едната е за преразглеждане на Шенген. Другата, която и аз споделям, е по-скоро да направим така, че да се спазва това, което имаме и то да бъде прилагано включително и това, че когато България си изпълнява критериите, тя трябва да бъде вътре в Шенген“, подчерта Мария Габриел.

"Няма информация за намаление на бюджета за европейските фондове и програми. Парите, които са нужни за отделните фондове, идват от държавите членки или са преразпределени от Европейския фонд за развитие, който не от европейския бюджет, а е от страните членки. 20 процента от бюджета е от ЕК. Аз съм сигурна, че колегите в ЕП ще реагираме много бурно, ако има такова обвързване, така че не мисля, че някой би си го позволил. 2016 година е много важна, защото ще има така наречената ревизия на европейския бюджет. Сигурна съм, че няма да допуснем това да се отрази до намаляване на европейските средства. По никакъв начин не сме засягало въпросът за намаление на бюджета за европейските фондове и програми", категорична е евродепутатът Габриел.