Манчо Панюков съзнателно е заклал децата си
Манчо Панюков съзнателно е заклал децата си / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Детеубиецът от Осиково Манчо Панюков е психически здрав, ръководил е действията и постъпките си и мотивирано е отнел живота на синовете си Иво и Еди на 4 февруари миналата година. Това посочиха в съдебната зала днес назначените по делото вещи лица д-р Солакова и д-р Мавродиев. 

Мотивът на Манчо Панюков за извършване на кървавото престъпление, според експертите, е бил нежеланието му да се раздели със съпругата си Биляна. Той е решил да я убие, след като дни преди фаталната дата Биляна му заявила, че не иска да живее повече с него, напуснала го и заминала от Гоце Делчев при родителите си в село Осиково, каза експертът д-р Мавродиев.

Според експертите по делото, Манчо Панюков не е бил във физиологичен афект в момента, в който с огромния нож е прерязал гърлата на родните си синове. Той е интелектуално нормален, но е бил емоционално лабилен и силно раздразнителен, особено след употреба на алкохол, се сочи в съдебно-медицинската експертиза.

Напълно мотивирано Манчо е подпалил и къщата на родителите на Биляна - Фикра и Мурад Парапанови минути след като е заклал децата си. По време на пожара в дома на Парапанов, пострада съпругата му Биляна, която почина около месец след това в "Пирогов". Тежко обгорели бяха и други нейни петима родственици.

Трима експерти от Националния институт по криминалистика и криминология не се явиха за представяне на вещите си заключения по делото срещу Панюков и това бе една от причините за финал на процеса. Столичните експерти бяха глобени по 200 лева от председателя на съдебния състав Иво Харамлийски.

Делото продължава на 10 февруари.