Магистрати и общинари почетоха Джовани Фалконе
Магистрати и общинари почетоха Джовани Фалконе / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Магистрати и общинари почетоха Джовани Фалконе
53757
Магистрати и общинари почетоха Джовани Фалконе
  • Магистрати и общинари почетоха Джовани Фалконе

Магистрати, представители на неправителствени организации, общинари и майки на наркозависими младежи, почетоха в Благоевград паметта на убития от мафията италиански правораздавател Джовани Фалконе.

На мемориалната плоча пред сградата на Съдебната палата поднесоха цветя по повод 20 години от убийството му. На 23 май 1992 година Фалконе загина със съпругата си Франческа.

"Джовани Фалконе е съвременна личност, магистрат, олицетворяващ държавността, защитаващ обществото ни от уродливите прояви на престъпността и мафията, достоен пример за младото поколение в Европейския съюз. Той загина при изпълнение на служебен дълг", изтъкна председателят на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова.

"С огромно желание мафията е искала да го унищожи и е сложила 350 килограма динамит между летището на Палермо, за да бъдат сигурни престъпниците, че този човек няма да продължава да работи срещу тях. Както в Италия, така и в Европа, всички на този ден трябва да отдадем почит на такава личност. В днешно време такъв поразителен пример за обществото би трябвало да се познава от всеки човек", заяви председателят на Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова.

Пред плочата на италианския магистрат се поклониха кметът Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет в Благоевград Даниела Савеклиева.

За церемонията пристигна и изпълнителният директор на Международната асоциация за борба с наркоманията и постоянен представител на ООН Румен Бояджиев.

Интервю с Румен Бояджиев чуйте в звуковия файл