Люляк ще бъде първата асфалтирана улица в кв. Грамада
Люляк ще бъде първата асфалтирана улица в кв. Грамада / blgmun.com

Утре започва полагането на асфалта на ул. „Люляк” в кв. "Грамада", информират от пресцентъра на община Благоевград. Приключи подготовката за полагане на асфалтовите настилки на първите улици в кв. „Грамада”, които бяха разкопани заради основната реконструкция и модернизация на ВиК мрежата.

За асфалтиране се подготвят и улиците „Осогово”, „Евтим Драганов” и „Антон Страшимиров”, в момента те се профилират и се полага подложка от по 20 см. ситна и едра фракция.

Целта е най-напред да бъдат преасфалтирани основните улици на квартала, за да се облекчи максимално бързо движението на хора и автомобили, както и да се създадат нормални условия около учебните заведения.

14 са улиците в квартала, които ще бъдат преасфалтирани в габаритите на уличното платно. Допълнителна основа за якост на пътната настилка ще бъде поставена на най-натоварените улици „Климент Охридски” и „Иван Гарванов”.

На 3 от 17-те улици, които бяха разкопани заради реконструкцията ще бъде направено възстановяване на настилките. Това са „Зеленка”, „Г. Попов” и „Иван Михайлов”. На първите две предстоят дейности по ВиК.

В кв. „Старо Струмско” ще бъдат преасфалтирани 8 улици. Готова е “Освобождение”, от днес се асфалтира ул. “Солунските атентатори”, утре започва асфалтирането на улиците “Панайот Волов” и “Райко Жинзифов”, след което следват „Прогрес”, „Любен Каравелов”, „Радецки” и „Гемеджиите”.

1 740 000 лв. ще бъдат вложени в преасфалтирането и възстановяването на уличните настилки на 25-те улици в двата квартала, с което там приключват основните дейности по проекта, който община Благоевград изпълнява по ОП “Околна среда” - „Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи в кварталите Струмско, Грамада, Баларбаши и IV микрорайон”.

Стойността на извършените строително–ремонтни дейности в кв. “Грамада” е 7 151 434 лв. Подменена е изцяло инфраструктурата на квартала - канализационна мрежа с дължина 6 997 м. и водопроводната мрежа с дължина 8 936 м., която повече от 55 години не бе реконструирана и подменяна и беше морално и технически остаряла, уточняват от общинска администрация.

Паралелно със строително–ремонтните дейности по проекта в целия квартал бе изградена мрежата за газоснабдяване. С асфалтирането на улиците ЧЕЗ ще подмени тръбната си мрежа.

В квартал „Старо Струмско”, където състоянието на мрежите бе същото като в квартал „Грамада”, мрежите не бяха подменяни и реконструирани над 55 години и нямат изградена връзка с Пречиствателната станция за отпадни води, е подменена и реконструирана цялата ВиК инфраструктура - водопроводна и канализационна мрежа на 18 улици. В момента се изгражда помпена станция за отпадните води, които да стигат до пречиствателната станция. Общата стойност на строително-ремонтните дейности е 2 492 727 лв.

Община Благоевград приканва жителите на кварталите “Грамада” и “Старо Струмско” да не паркират автомобилите си в зоната на асфалтирането, за да не се затруднява и бави завършването на улиците.