Литургия преди църковния вот в Гоце Делчев
Литургия преди църковния вот в Гоце Делчев / Дарик - Благоевград, архив

В Гоце Делчев днес ще бъдат излъчени двамата кандидати, сред които ще бъде избран новият Неврокопски митрополит.

Преди гласуването, което е с бюлетини и тайно, започна литургия, която се отслужва от временно назначения за митрополит дядо Дометиан в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в града.

Свещенослужителите, които се противопоставят на провеждането на тези избори се намират в близкото кафе, но все още не оповестяват дали ще се противопоставят на днешния избор.

Полицаи охраняват сградата на митрополията в Гоце Делчев.

В избора са включени имената на епископите Серафим, Инокентий, Иаков, Тихон, Наум, Сионий, Даниил, Киприян, Григорий, Йоан и Серафим.

Епархийските избиратели са по шестима от всяка духовна околия, като трима от тях са клирици и трима - миряни.

Светият Синод определи днешната дата за провеждане на епархийския избор на 22 декември - в деня, в който избра Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит и наследник на покойния дядо Кирил. Синодът не се разколеба и не промени насрочената дата и след искането на свещеници от епархията изборът да бъде отложен, а избирателите, които трябва да посочат кандидатите за наследник на дядо Натанаил - сменени.

„Няма никакво основание изборите да бъдат отлагани. Избори днес в Гоце Делчев ще има. Това е и желанието на църковната и широката общественост в цялата епархия", категорични бяха от Светия Синод.