Линдзи Вон покори Банско, Киркова 38-ма
Линдзи Вон покори Банско, Киркова 38-ма / netinfo

Американката Линдзи Вон спечели днес супергигантския слалом на пистата "Бъндеришка поляна" край Банско, валиден за световната купа по ски-алпийски дисциплини, следвана от Фабиен Сутер /Швейцария/ и Фабиен Сутер /Словения/. Това е 20-та победа в старт за световната купа на 24-годишната американка.

С време 1 минута, 14,49 секунди Линдзи Вон изпревари с 58 стотни от секундата Фабиен Сутер и с 91 стотни от секундата Тина Мазе. Българката Мария Киркова се класира на последното, 38-мо място в днешния супергигантски слалом с време 1:22.10 минути. Киркова изостана от победителката Вон със 7,61 секунди.

В днешния супергигантски слалом стартираха 44 скиорки, а завършиха 38. Председателят на Народното събрание Георги Пирински връчи на Линдзи Вон купата и цветя за победата й, както и традиционната бутилка шампанско. Останалите скиорки на подиума бяха наградени от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева и от Цеко Минев - председател на българската федерация по ски.

В церемонията по награждаването взеха участие и най-добрият български скиор-алпиец за всички времена Петър Попангелов, както и легендата на "белия спорт" Марк Жирардели от Люксембург. С днешната си победа в българския курорт американката Линдзи Вон увеличи аванса си в генералното класиране за световната купа на 391 точки пред германката Мария Риш и на практика се доближи твърде много до голямата кристална купа.

В оставащите шест старта до края на сезона обаче има математически шансове Линдзи Вон да бъде изместена от първото място