Момчето е починало на място
19-годишен е туристът, който загина при лавина в Пирин. Това съобщиха за "Фокус“ от отряда в Банско на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. От там уточниха, че при свободно каране на ски или сноуборд извън ски зоната, по един от улеите на връх Тодорка, 19-годишен мъж събаря лавина, задейства му се еърбегът, който обаче се разкъсва от нея. Вследствие на инцидента младежът се удря в дърво и загива на място.

По информация на отряда с него е имало още двама души. Екипите на спасителната служба все още работят на мястото на инцидента.

"Чакаме ги да слязат и тогава ще има подробна информация за инцидента", уточни дежурният спасител в Банско.

Младият скиор, който е професионален състезател в така наречения „фрийрайд”, се е спускал в компанията на опитен планинар в един от улеите на Тодорка. Тогава ги застига снежното бедствие.

Групата скиори навлиза малко преди обяд в забранена зона под връх Тодорка. Следват няколко спускания, но при едно от тях скиорите предизвикват лавина. Тя помита 19-годишното момче.

„Това, което искам да кажа на обществото, е, че то бе оборудвано с еърбег раница, с лавинен предавател и пълен комплект, който е нужен за движение в извънпистовите зони, в които има лавинна опасност, но тези неща отново повтаряме, не ни правят безсмъртни”, заяви Наско Уков, ПСС – Банско. 
 
За загиналия младеж се знае, че е бил с опит в извънпистовото каране, въпреки крехката си възраст. Мощната лавина обаче буквално е разкъсала презрамките на еърбега му и той е бил затрупан. Лавинният предавател се е активирал и скиорът бързо е бил открит и изровен, но травмите му са били несъвместими с живота.

От Българската лавинна асоциация предупредиха, че лавинната опасност в планината в момента е много висока, защото са се натрупали много фактори – всичките, допринасящи за свличането на лавина.