Къщата на Ванга в Рупите отваря врати
Къщата на Ванга в Рупите отваря врати / Добряна Христова, Дарик радио - Благоевград
Къщата на Ванга в Рупите отваря врати
71302
Къщата на Ванга в Рупите отваря врати
  • Къщата на Ванга в Рупите отваря врати

Къщата на пророчицата Ванга в местността Рупите отваря врати за посетители днес. След близо 18 години под ключ домът на леля Ванга посреща първите си гости. В 11.00 часа ще бъде отслужен тържествен водосвет.

Денят Благовещение не е избран случайно. "На тази дата пророчицата отбелязваше имения си ден", казва Серафим Иванов, управител на комплекс "Ванга" на Рупите.

Майстори строители влязоха в къщата през ноември миналата година и направиха  цялостен ремонт. Домът на Ванга бе затворен след смъртта й през август 1996 година. Сградата е собственост на фондацията, която е осигурила и финансирането на ремонтните дейности.

Подменена е електрическата инсталация, а покривът поправен. Миналата година служители на Историческия музей в град Петрич изнесоха всички 1411 вещи от къщата на Пророчицата и ги оставиха за съхранение в културната институция. До миналата година те бяха собственост на държавата, но тя ги прехвърли на община Петрич. От фондация "Ванга" са заснели автентичното оборудване, което е възстановено без промени. В помещенията вече са сложени копия на най-ценните вещи и предмети, защото оригиналите ще останат в петричкия музей.

В стаите са леглото и дивана, където е почивала Ванга, поставени са икони, миндер, часовник, подредени са и няколко от любимите й кукли, подарени от посетители. Дори кандилото е на мястото си. Управителят на комплекса Серафим Иванов увери, че няма да има входна такса за посетителите в къщата на Ванга. През 2014-та се навършват и 20 години от освещаването на храма на Ванга "Св. Петка" в Рупите. На 14 октомври – храмовият празник,  годишнината ще бъде отбелязана тържествено, съобщават от фондация "Ванга".

В звуковия файл: Серафим Иванов