Кушлев погна Дамбата и наркогрупата му
Кушлев погна Дамбата и наркогрупата му / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност предприема действия по запориране на имоти и пари на организатора на група за наркотрафик Иван Дамбов-Дамбата от санданското село Катунци, научи Дарик. Производството вече е задействано от представителите на така наречената комисия "Кушлев" в Благоевградско.

С разпореждане на инспекторите са вписани възбрани върху няколко недвижими имота на Иван Дамбов и на участници в престъпната група. Запорирани са банкови сметки на Дамбата и притежави от него дялове в търговско дружество, потвърдиха от прокуратурата в Благоевград. До същинска конфискация, служителите от ведомството на проф. Стоян Кушлев ще пристъпят едва след разглеждане на съдебно производство, което ще бъде образувано през месец август.

Иван Дамбов бе арестуван по време на мащабната акция на МВР "Трафикантите" на 24 юли. С мярка за неотклонение, определена от благоевградските магистрати, са той, синовете му - Елвис и Стоян, както и работилите в канала за трафик на дрога, културно-исторически предмети и боеприпаси - Петър Шишоев, Румен Шуманов-Бандита, Ивайло Зайков, Благой Бундов от село Катунци и Георги Пърцев от град Петрич.

"Всичко срещу мен и синовете ми е измислено. Полицейският служител Божидар Василев от Сандански и подсъдимият за сутеньорство Спас Ляпчев ме нагласиха. Преди месеци ми предлагаха да работим за тях, да прекарваме дрога за Гърция, но отказах", заяви пред Дарик дни след задържането Иван Дамбов.

На 28 юли антимафиотите в благоевградската полицейска дирекция проведоха втора акция в имот на арестувания Иван Дамбов в село Катунци. Процесуално-следствените  действия бяха извършени с разрешение  на Окръжната прокуратура в Благоевград. При специализираното повторно претърсване, в стопанска постройка до къщата на Дамбови на улица "Вела Пеева" в Катунци, криминалистите откриха в специален тайник депо за наркотици. Иззети са още 549 грама кокаин, 546 грама хероин, 11 грама амфетамин и две електронни  везни.

Дамбов и съучастниците му в престъпната групировка ще обжалват мярката за неотклонение "задържане под стража" пред Софийския апелативен съд на 2 август, съобщи адвокатът им Гергана Юрукова.