/ БГНЕС
Всяка година по традиция през месец януари в Благоевград десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.

Елешница кани на рок фестивал

На 5 януари, от 11:00 часа ще започне представянето на 13-те групи, които и тази година ще вземат участие в традиционния фестивал. Шествието на кукерския фестивал започва в 11:00 часа от паркинга на ж.п. гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу  III ОУ “ДимитърТалев”.

Всички групи ще преминат по бул.„Св. св.Кирил и Методий“ и ще се представят пред компетентно жури, в състав: РумянаХаджиева- етнограф в Регионален исторически музей, Иван Милушев- директор на Градска художествена галерия Благоевград и гл.ас.д-р. Венцислав Божинов от катедра ,,Етнология и балканистика“ към Югозападен университет ,,НеофитРилски“-Благоевград. 

Звън на чанове и фолклорни ритми огласиха втория ден на фестивала „Балкански игри” (СНИМКИ)

Ще бъдат връчени награди в различникатегории - за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност” , ,,Най-добра композиция‘‘, ,,Най-добра мечкарска група‘‘, ,,Най-артистични старци“, ,,Най-добра колоритна младоженска двойка“, ,,Най-добра танцова група“, ,,Най-добра маска пародия“, ,,Най-атрактивен образ на дявола‘‘ и ,,Хореография“. На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.

На работната среща на 10 декември 2019 г. се изтегли жребий за реда на дефилиране на 13-те групи, които ще дефилират по следния ред:

1. ИЗГРЕВ
2. ГРАМАДА - I група
3. ЗЕЛЕН ДОЛ
4. ГРАМАДА - II група
5. СТРУМСКО
6. ЛОГОДАЖ
7. ПРЕДЕЛ МАХАЛА
8. I -ВИ  КВАРТАЛ
9. ПОКРОВНИК
10. ПЛАЖА
11. III- ТИ КВАРТАЛ
12. ПАДЕШ
13. ЛЕШКО


Жителите и гостина Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев. 

Кукери гониха злите сили в Елешница навръх Великден (СНИМКИ)

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.