Кръщават библиотеката на АУБ на Дими Паница
Кръщават библиотеката на АУБ на Дими Паница / netinfo

Библиотеката на Американския университет в България ще бъде кръстена на името на Дими Паница,  един от основателите на учебното заведение. Церемонията по наименуване ще се проведе от 15.00 часа в комплекс „Скапотапара” в Благоевград. По този начин университетът иска да изрази огромната си благодарност към Дими Паница, неуморен  поддръжник през 18-те години от откриването на АУБ.

Първата университетска колекция от книги, която е дала основите на библиотеката на АУБ през 1992 г., също е закупена и дарена лично от Паница. Благодарения на неговата щедрост, всяка година Американският университет  дава стипендии на първокурсници и настоящи студенти, които са в неравностойно семейно положение.

На церемонията ще присъстват приятели и поддръжници от Благоевград, университетската общност, приятели на  Паница, представители на държавни и неправителствени организации. Приветствия ще поднесат президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър, председателят на Настоятелството Мариан Келър, студентката Нора Георгиева, както и Дими Паница. Университетската библиотека е най-голямата англоезична академична библиотека на Балканите.

Цялата колекция е картотекирана в електронен каталог. През 2008 г., АУБ откри
нова сграда за библиотеката с площ 2100 квадратни метра, намираща се в студентския комплекс „Скаптопара”, която предоставя удобна, приветлива и безопасна среда за обучение, проучвания, и съвместна работа. В новото пространство библиотеката на АУБ е разположила своите колекции от англоезични и други издания, които наброяват  100 000 книги и справочници, 15 000 тома подвързана периодика, 300 заглавия  текуща периодика, както и над 20 000 периодични заглавия в онлайн в бази данни на водещи световни издатели на
научна периодика.