Криминалистите в Благоевградско - осми по разкрити престъпления
Криминалистите в Благоевградско - осми по разкрити престъпления / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Над 58 % разкриваемост на криминалните престъпления отчете Областната дирекция на МВР - Благоевград за 2009 г. В сравнение с предходната година има ръст от близо 8,5 процента, каза директорът комисар Константин Титянов. По този показател благоевградската полицейска дирекция е на пето място в страната по брой на регистрираните престъпления, а на осмо място по разкриваемост.

За постигнатото в борбата срещу наркопроизводството и наркоразпространението комисар Константин Титянов отбеляза наградата на името на Джовани Фалконе, която бе връчена на дирекцията през юни миналата година.

По линия на Икономическа полиция Областната дирекция в Благоевград също отчита отлични резултати. През 2009 година са разкрити 413 престъпления с нанесени щети за над 18 000 000 лева. Сравнено с предходната година броят на реализираните икономически престъпления е бил 297, с нанесени щети за близо 13 000 000 лева.

Няколко са разкритите организирани престъпни групи през миналата година, занимаващи се основно с трафик на наркотици, посочи комисар Титянов. Той обяви, че най-голям успех дирекцията е постигнала при съвместната си работа с гръцките гранични служби при разкриването на групата, занимавала се с фалшификация и източване на кредитни карти. В момента Областната полицейска дирекция е по следите на 13 организирани престъпни групи.

През 2009 г. на територията на Благоевградска област са регистрирани 333 тежки катастрофи с 26-ма загинали. Броят на пътните инциденти през 2008 година е със 72 по-малко, а убитите по пътищата - с 32-ма по-малко.

На отчета за дейността на Областната дирекция на МВР - Благоевград се очакваше да присъства главният комисар на вътрешното министерство Калин Георгиев, който  поради неотложни ангажименти не успя да пристигне. Сред участниците в заседанието бяха директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" старши комисар Захарин Пенов, председателят на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова и областният управител Валери Смиленов.