Красимир Аршинков подаде оставка
Красимир Аршинков подаде оставка / снимка: Дарик - Благоевград

Временно изпълняващият длъжността председател на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков е депозирал оставка изненадващо днес, съобщиха източници на Дарик. Оставката си Аршинков подава седмица след изслушването му във Висшия съдебен съвет.

ВСС окончателно отряза желанието на съдебния шеф от втори мандат като административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград по време на свое заседание на 11 февруари. Тогава за избирането на Аршинков гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на ВСС, седем се въздържаха, шестима бяха против.

По време на изслушването във ВСС преди седмица, лично председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че тази сага е започнала преди една година и ВСС трябва да направи така, че правосъдието в този район да функционира по правилен начин, който да укрепва доверието в него. Той призова магистратите да не правят този избор, защото би усложнил ситуацията в Благоевградския съдебен район. Той гласува "въздържал се" и напусна залата, за да няма съмнения.

Груев призова съдиите в Благоевградския съдебен район на общо събрание да излъчат кандидат за поста.

ВСС ще реши на следващо заседание да бъде обявена нова конкурсна процедура за избор на административен шеф на Темида в Пиринско.

Според източници на Дарик, до провеждането на нов конкурс, начело на Окръжния съд в Благоевград ще бъде съдия Катя Бельова.