Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци
Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци
63821
Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци
  • Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци

Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов пристигна в Благоевград с посланието на номер 27 в интегралната бюлетина за Трите стъпки за по-добра България.

"Тук съм, за да чуя хората и да разговарям с тях за тревогите, нищетата и да призова всички сини в Благоевградско да водят битка за общата ни кауза, началото на която поставихме преди 23 години", обърна се към верните си привърженици Иван Костов.

Заедно с него в благоевградското читалище "Никола Вапцаров" бяха председателят на коалиционната партия "Български демократически форум" Жаклин Толева, както и кандидатите за следващ парламент в Благоевградски избирателен район, водени от ексздравния министър д-р Илко Семерджиев.  

"На България й трябва сигурност. В условията на несигурност, с опасенията за рекет, покровителстван от полиция или прокуратура, никой няма да рискува да развива икономика. Готови сме за компромиси, наша идея е програмното правителство, което всъщност да изведе България от кризата. Последната стъпка от трите, които ние предлагаме, е именно сигурността. Бизнесът и икономиката са сринати, по тези причини цялото развитие стига до упадък. Ние от ДСБ и БДФ считаме, че основна причина за демографския колапс на страната е това, че самите хора са в страх от преследването, подслушването и глада. Как да не се чувстват така, при положение, че един човек на средна възраст, който изпитва силно притеснение за това дали ще има пенсия за него, трябва да реши дали да остане в България и изборът е да я напусне. Истината е, че пенсията не е сигурна в нашата страна. Хората не са убедени, че старините им ще бъдат защитени, че лечението им ще бъде гарантирано, че децата им и внуците им ще бъдат пазени от полицията. Всичко това създава предпоставки за рухване на качеството на живот", коментира Иван Костов.


Костов и д-р Семерджиев: Да заживеем като всички европейци
netinfo

Костов допълни, че най-важно е да се възстанови усещането за сигурност, но чрез доказателства, че се повишава качеството на живот на хората, за да могат да се спрат процесите на обезлюдяване. Той изнесе тревожните данни, че годишно от картата на България изчезва по един град като Благоевград.

"През последните години край на живота си сложиха 700 души в страната ни, други 1500 направиха опит за самоубийство. И всичко това става в европейска държава - благодарение на мафията, която у нас си има държава", възропта Костов в препълнената със симпатизанти читалищна зала.

"Ние си даваме сметка, че в страната сигурност няма да има, ако няма върховенство на закона, защото вместо писаните закони и правила в момента властват престъпни практики. Всеки знае епитетите, че другите страни имат мафия, а пък при нас мафията си има държава. Това е грозната истина. Ние считаме, че трябва да има реформа в съдебната система и последните събития категорично доказват необходимостта от това. Без закони никой няма да инвестира, без сигурност от насилие и от рекет, покровителстван от МВР и прокуратурата, никой няма да предприеме бизнес проект. Това ни обрича на бедност и на нищета. Най-голямата слабост на съдебната система е, че е политически зависима и не носи отговорност. В последните дни виждаме как един зависим софийски прокурор се подчинява на един политик и се чуди как да му угоди, а едновременно с това пред обществото се разиграва театър, че те са политически независими. Това е слабото звено в системата на правосъдието. Освен това ние предлагаме редица други мерки, например ВСС да бъде избиран само от съдии, да бъде за съдиите, да не бъде постоянно действащ орган. Трябва да се реформира радикално и МВР, защото то не може да продължи да функционира по този начин", категорично заяви лидерът на тъмносините Костов.

"Без върховенството на закона и сигурността никой няма да инвестира. А са необходими инвестиции за работа, доходи, а от там и по-качествено здравеопазване, просвета, социална грижа. Ще запомня тази кампания с опита да няма предизборна кампания”, сподели Иван Костов.

Водачът на листата за бъдещи депутати на ДСБ-БДФ в Благоевградско, д-р Илко Семерджиев допълни, че освен спешните мерки за изход от кризата, ДСБ предвижда дългосрочни и стратегически идеи, свързани с здравеопазването и образованието.

"Убедени сме, че тези две зони са изключително важни за държавата. Ние сме на мнение, че една нация колкото и да е здрава, ако не е умна, няма да просперира достатъчно. В образованието предлагаме четири основни мерки, които са важни, а именно - основното образование да се завършва с матура, средното с матура и диплома за зрелост, да се въведат единни образователни изисквания и осъществяване на финансова реформа, която се изразява в принципа "парите да следват ученика", категоричен е д-р Семерджиев.

"За да е здрава държавата, трябва да са здрави хората, да са полезни на себе си и на държавата, да са работоспособни. За да не се повторят зимите на Луканов, Виденов и Борисов, всички трябва да дадат своя вот за общата кауза - да заживеем като останалите европейци", призова първият в листата на ДСБ и БДФ д-р Илко Семерджиев.

Чуйте още от Иван Костов в звуковия файл