Костов: ГЕРБ да скъсат с монополистите на пазара
Костов: ГЕРБ да скъсат с монополистите на пазара / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Депутатът и лидер на "Демократи за силна България" Иван Костов критикува в Благоевград Комисията за защита на конкуренцията.

Шокът от непрекъснато нарастващите цени у нас се дължи на злоупотреба с господстващото влияние на някои фирми в България, които по веригата са заели това положение и са започнали да злоупотребяват през последните три години, като са блокирали възможността за конкурентен внос, който да конкурира техните монополни цени и по този начин пазарът е монополизиран, разделен. Това се отнася до цели сектори на производството, особено за неща, които хората не могат да спрат да купуват, смята Иван Костов.

"В страната ни няма изградена конкурентна пазарна икономика. Пазарът в България е монополизиран, а нужните органи не си вършат работата. Това са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за енергийно и водно регулиране", коментира съпредседателят на Синята коалиция.

"ГЕРБ са длъжни да скъсат връзката си с монополистите на пазара и да принудят организациите да работят", заяви Костов.

Костов е категоричен, че трябва да заработи анкетна комисия относно злоупотребите с цените на лекарствата. Нужни са драматични промени в политиката на ГЕРБ, призова Иван Костов. "Ние подкрепихме идеята за тази анкетна комисия, която ще се занимава с цените на лекарствата, не трябва да забравяме изказването на здравния министър, който каза, че може да се намалят с 50 процента цените на лекарствата", коментира Иван Костов.

В Благоевград Костов се срещна със студенти в Американския университет, пред които изнесе лекция за прехода у нас и неговото влияние в икономически, политически и социален план.