Корнелия Нинова: Борисов и Найденов излъгаха тютюнопроизводителите
Корнелия Нинова: Борисов и Найденов излъгаха тютюнопроизводителите / снимкa: Sofia Photo Agency

Министър-председателят Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов вчера излъгаха тютюнопроизводителите, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. Коментарът на Нинова е по повод намерението на кабинета да иска разрешение от Европейската комисия за изплащането на държавна помощ в размер на 116 млн.лева за премии на производителите за реколтата от тази година. Според депутата лъжата на управляващите е или за да се избегне напрежението от протести, или защото земеделският министър е подвел Бойко Борисов. Eто какво още каза Нинова:

В Бюджет 2009 са заложени 108 млн. лв. за тютюнопроизводителите, те са им изплатени. В момента тези хора не протестират за 2009-а и за това, че не им е изплатена реколтата. Те протестират за това, че в бюджета за 2010 година са заложени 80 млн. лв. под условие, ако ги има в хазната и че са заложени да се изплатят, ако ги има, през юли и август, а правителството трябва да го направи през март и април. Това са им протестите.

Какво казват управляващите? Че предишните не са договорили с Европа тази възможност, Европа не дава и ние сега ще питаме. Няма нужда от това. Ние сме питали, Европа ни е разрешила, просто да осигурят пари и да го направят. Категорично не е необходимо и нека министърът на земеделието да не го прави, както и премиерът Борисов да не иска подкрепа от министър-председателите на европейските държави, защото би оронило авторитета на България. Такова разрешение ни е дадено през 2007 година. Поискано е от предишното управление, получили сме го и те спокойно могат да изплатят Реколта 2009 с пари от бюджета през 2010-а, стига да имат политическа воля да го направят. За изкупуване на реколта 2010 и за плащане на премии на тютюнопроизводителите за реколта през 2011-а вече трябва да искат разрешение.