Константин Пенчев похвали работата на Административния съд в Благоевград
Константин Пенчев похвали работата на Административния съд в Благоевград / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Административният съд в Благоевград, който е сред най-натоварените съдилища в страната, за поредна година показва добри резултати и като бързина, и като качество. Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, след като изслуша отчета за дейността на АС - Благоевград за 2009 г.

В последно време Висшият съдебен съвет се занимава именно с проблема с натовареността в съдебната система, тъй като се оказва, че има райони, където не се разглеждат почти никакви дела, каза Пенчев. По думите му очевидно трябва да се преосмисли сериозно кадровата политика и магистрати от по-ненатоварени райони да бъдат пренасочени към съдилища, където има липса на достатъчно кадри. Свикнали сме съдилищата да бъдат като спешно отделение и да се решават по 5-6 дела на ден, но въпросът е тази натовареност да не е за сметка на качеството, подчерта председателят на ВАС.

При вас ситуацията е сложна, защото нямате ресурс да командировате районни съдии, нямате и младши съдии, но се надявам този проблем да бъде решен в скоро време, обърна се към магистратите в Благоевград Константин Пенчев. Според него фактът, че на днешното отчетно събрание на Административния съд има представители на съда и прокуратурата в града, на местните и държавните власти и полицията е похвално, тъй като "няма по-голям бич от това да има война между институциите", подчерта Пенчев.

1584 дела са постъпили в Административен съд - Благоевград през 2009 г., от които 1095 административни и 489 касационни, отчете председателят на съда Василка Шаламанова. Заедно с останалите незавършени през 2008 г. дела, на практика през миналата година са разгледани общо 2013 дела.

През 2009 г. в срок до 3 месеца е приключило разглеждането на над 70 % от делата, съобщи още Шаламанова. Тя информира, че през отчетната година съдът е разполагал с щат от 10 съдии, но поради командироване във ВАС и АССГ и ползване на платен отпуск по майчинство, реално са работили 7 магистрати. Това означава, че те са разглеждали по близо 20 дела месечно, уточни председателят на Административния съд.

Касационни жалби са постъпили срещу постановени съдебни актове по 417 административни дела, обжалвани са 5 определения по касационно административно-наказателни дела, стана ясно още от отчета на съда за 2009 г.

Аз като субект и обект в съдебния процес лично не всеки път съм бил доволен, но преди всичко е важно да бъде защитен общественият интерес, обяви на събранието кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Той допълни, че никога не е имал претенции към съда и за разлика от много други институции, които "си разменят по някога шапките" и се изказват по въпроси, които не са от тяхната компетентност, изпитва удовлетворение, че в Административния съд се работи по стегната система с бързо производство. По въпроса за необходимостта от допълнитална база за съда Паскалев каза, че е обсъждал този проблем с представители на Висшия съдебен съвет, тъй като в съседство има помещения, които при добра воля на благоевградските съветници би могло да се предоставят безвъзмездно за нуждите на съда. При заявено желание от ВСС съм готов веднага да внеса докладна в Общинския съвет, декларира градоначалникът.

Въпреки голямата натовареност на Административния съд в Блаогевград, която бе отчетена на събранието, това не се е отразило върху ефективността на съда, а това, че има 72 % потвърдени от касационна инстанция дела говори само по себе си за качеството на работа на административните магистрати, заяви от своя страна заместник-областният управител Георги Баханов.