Коне се надбягват край Разлог
Коне се надбягват край Разлог / снимка: Община Разлог, архив

Традиционно пролетно конно състезание ще се състои днес от 10 часа край Разлог, съобщиха за БТА неговите организатори от разложкото сдружение за коневъдство и конен спорт "Двал". "Наименованието на сдружението сме взаимствали от корена на старобългарска дума, която означава "коняр", обясни неговият председател Атанас Грънчаров.

Състезанието се организира вече за 19-а поредна година. В района на Разлог вече има две конни бази, край близкото село Бачево са три, а коне се отглеждат и използват от хората във всички селища в Разложко, разказа Грънчаров. Желанието ни е да популяризираме коневъдството и конния спорт, съхраняването и развитието на конете от различни местни и други породи, без които е немислим животът на хората в нашия планински район. Сдружение "Двал" ще представи 14 коне по време на състезанието - шест жребци и осем кобили.

Програмата на пролетния конен празник в събота в Разлог ще предложи две състезания - надбягване в две категории /за местни и за спортни коне/, и изпитание за сила в три категории /до 500 кг, до 700 кг и над 700 кг/.