Комисар Титянов: Като гражданин не приемем присъдата срещу бившите полицаи
Комисар Титянов: Като гражданин не приемем присъдата срещу бившите полицаи / Снимка: Дарик - Благоевград

"Като гражданин не приемам постановените ефективни присъди срещу петимата бивши служители в благоевградската полиция", заяви директорът на ОД на МВР комисар Константин Титянов. Тази сутрин той прие в кабинета си родителите и съпругите на осъдените на втора инстанция на общо 82 години затвор антимафиоти Мирослав Писов, Борислав Механджиев, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Пред полицейския директор, близките на бившите полицаи, виновни за смъртта на Ангел Димитров-Чората, са поискали МВР и респективно благоевградската полицейска дирекция да призоват чрез декларация за един честен и безпристрастен процес, а не както досега, делото да се гледа в пълна секретност за медии и независими наблюдатели.

"С нашите синове, които служеха под пагоните на правовата ни държава, се гаврят вече четири години и това се накърнява честта и професионализма на всички полицейски служители", заяви бащата на Иво Иванов - Ванчо Спасов, който е дългогодишен началник на КАТ "Пътна полиция" в Благоевград.

"Българският съд, който трябва да правораздава, се превърна по отношение на петимата, като съд, подчинен на политическата власт. Магистратите умишлено не желаят да отсъдят по справедливост в този случай и напрактика се подиграха със законите в държавата", каза адвокат Биляна Писова, която е съпруга на осъдения на 18 години затвор ексофицер Мирослав Писов.

Пред Дарик Мирослав Писов коментира ,че мотивите на Военно-апелативния съд са абсурдни. В осъдителното си решение съдът е посочил, че "с действията си по задържането на Ангел Димитров, той и неговите подчинени колеги са демонстрирали поведение на безнаказаност, в условията на престъпление срещу държавата". В друг пасаж в мотивите на съда обаче се приема, че сме действали в изпълнение на служебен дълг", недоумява Мирослав Писов.

Писов и останалите подсъдими са категорични, че на последната инстанция съдът трябва за открие свободен достъп до процеса. Той иска гражданите в България да отсъдят дали са действали като "терористи" при задържането на Чората, или като полицаи, съгласно вменена им заповед от ръководството на полицейската дирекция в Благоевград, МВР и Прокуратурата на РБ.