Коледа остава на 25 декември
Коледа остава на 25 декември / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Връщането на Юлианския календар, по който Коледа се отбелязва на 7-ми януари, за което няколко свещеници настояха в жалба до Светия синод, изобщо не стои на двевен ред, увери в интервю за Дарик говорителят на синода митрополит Неофит. На заседанието си днес владиците изобщо не са дискутирали този въпрос, няма и да го обсъждат, добави той.

„Този въпрос изобщо не стои на дневен ред. Дори и да има някои подадени запитвания по този въпрос, просто няма начин да повлияят на позицията на църквата ни, която има в момента по отношение на календара", каза той. Митрополит Неофит заяви категорично, че въпросът изобщо няма да бъде обсъден. „И тази Коледа, и следващата, както виждате календара за догодина е отпечатан, и там Коледа си е на 25 декември. Така че бъдете напълно спокойни затова, което е досегашна практика на Светия синод", обясни той. 

"Това е свобода, на която имат право, но все пак ако имат църковно съзнание и живеят в диоцеза на Българската православна църква, така трябва и да постъпят както тя е решила. Ако са послушни църковни чеда". Така митрополит Неофит отговори на хората, които продължават да празнуват по стар стил и ще останат недоволни от подминаването на въпроса.

На заседанието на Светия синод не е било разгледано и настояването на уволнения Западноевропейски митрополит Симеон да бъде възстановен на поста. Засега решението за освобождаването му не подлежи на ревизиране, стана ясно от думите на митрополит Неофит.