/ Снимка: Дарик, архив
Фондация "Четири лапи" проверява случай на "кучешки туризъм". По първоначална информация микробус с благоевградска регистрация е стоварил 17 песа в района на кресненското село Стара Кресна. Бдителни граждани обаче са заснели случката и снимки от нея се появиха във фейсбук. 

"Веднага започнахме проверка на случилото се. Разпознахме колата на фирмата, която обслужва кучешкия приют в областния център", коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Той допълни, че ще бъде сезирана и Областната дирекция по безопасност на храните, която би трябвало да контролира дейността на фирмата, както и прокуратурата.

Явор Гечев призна, че не е изненадан от снимките, показващи как кола на приюта в Благоевград стоварва кучета в Стара Кресна. "На два пъти правихме проверки в този така наречен приют в Благоевград, но въпреки нарушенията, с удобното съдействие на БАБХ, до санкции така и не се стигна",  увери той.

По думите му, приютът в Благоевград се стопанисва от софийска фирма - Бали Ко, на която Община Благоевград плаща за дейността. Същата фирма преди време опитала да поеме обслужването и на пернишкия приют, но заради безбройните закононарушения е била принудена да се откаже.

От години срещу фирмата валят сигнали за нехуманно отношение към животните и за разселване на кучета в околните на Благоевград общини, но това винаги остава безнаказано.