Кметът на Разлог подписа два договора с МОСВ за над 3 000 000 лева
Кметът на Разлог подписа два договора с МОСВ за над 3 000 000 лева / netinfo
Кметът на Община Разлог инж. Любен Татарски подписа два договора с Министерството на околната среда и водите за финансиране на проекти по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013г.” на обща стойност 3 100 000 лева, съобщават от кметска администрация.

Проектите са по схемите за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти в секторите “Води” и “Управление на отпадъци”. Изпълнението им започва в началото на 2009 г. и трябва да доведе до пълна проектна готовност Община Разлог за усвояване на средства по инвестиционните схеми на Оперативна програма “Околна среда”.

Инж. Любен Татарски подписа договор с министъра на ековедомството Джевдет Чакъров за финансиране на проект “Подготовка на интегриран инвестиционен проект за подобрения във водния сектор на Разлог”.

Проектът обхваща цялостната реконструкция и разширяване на водопроводната и канализационна мрежа, както и разширение на Пречиствателната станция за отпадни води. Общата стойност е 2 473 000 лв., от тях 18 000 лв. ще осигури Община Разлог.

Изпълнението на проекта ще доведе до подобряване на цялостното екологично състояние на региона, чрез обхващане на нерегламентираните зауствания на отпадъчните води и тяхното пречистване, оптимизиране работата на Пречиствателната станция за отпадни води и постигане на устойчивост в подобряване състоянието на трансграничния воден приемник.

Значителното намаляване на загубите на питейна вода и намаляване броя на авариите, оптимизиране на експлотационните разходи, подобряване качеството на консумираната вода и намаляване здравния риск за населението от вторично замърсяване на подпочвените и питейни води, са другите очаквани резултати след цялостно изпълнение на инвестиционното намерение, подчертават от кметството в Разлог.