/ БТА
Градоначалникът мотивира увеличението, за да може да дарява половината сума за сираци
Кметът на Дупница е внесъл предложение до общинския съвет заплатата му да стане 9100 лева. Решението трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на общинарите, предава БНР.

Това е втори мандат като градоначалник на Първан Дангов (БСП), той е управлявал Дупница преди точно преди 20 години.

Увеличиха заплатите на кмета на община Дупница и кметовете на кметства

В докладната записка той е посочил, че към момента месечното трудово възнаграждение на кмета е в размер на 3 200 лева - заплата, която не е променяна от 2020 г. От думите на Дангов става ясно, че половината от сумата 9100 лева ще бъде дарявана на деца в неравностнойно положение.

"Предложението е съобразено със закона и е в максималния размер. 50% от тази заплата ще бъдат превеждани всеки месец в отделна сметка за децата сираци. Това ми е мотивът. Освен това ще препоръчам на моите заместници да направят същото. Това не е популизъм, това е необходимост. На абитуриентските балове на децата сираци с тези пари ще бъдат купувани костюми, ще бъдат давани пари не само с комисия, която да оценява от какво имат необходимост. За Нова година ще бъдат правени тържества, стипендии ще бъдат давани", обясни Първан Дангов.

Кметът на Дупница: Цената на водата ще поскъпне до 3,65 лв. за кубик

Трудовите възнаграждения на кметовете на най-големите села в общината -  Бистрица, Джерман, Крайници, Самораново, Червен брег и Яхиново ще е 1620 лева.
БНР