Кметът Камбитов: Аргументите на фирмите, които обжалват санирането са абсурдни
Кметът Камбитов: Аргументите на фирмите, които обжалват санирането са абсурдни / netinfo

Декларация против спирането на процедура по саниране на 73 обособени позиции по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще бъде изпратена до Комисия за защита на конкуренцията от живеещите в блокове, за които сгради тече процедура по обжалване от страна на местни строителни фирми. Около тази идея се обединиха домоуправители по време на разяснителна среща проведена в Община Благоевград и организирана от кмета д-р Камбитов. Срещата протече при изключително широк обществен интерес, като на нея не присъстваха само четирима от домоуправителите, представляващи живеещите в блоковете.
Кметът Камбитов бе категоричен, че Националната програма за енергийна ефективност ще бъде реализирана, въпреки жалбите, защото има подсигурен финансов ресурс за подписаните договори. „Парадоксът е, че аргументът на жалбоподателя е, че действа в посока защита на обществения интерес. От една страна жалбоподателят е фирмата, от другата страна са хората, живеещи в тези блокове - около 18 хил. - 20 хил. души. Всеки сам може да прецени къде е общественият интерес в този случай. За нас е важно процедурата за саниране на сградите да не бъде спряна. Нашите действия са в посока да не бъде уважено искането за стопиране на процедурата. Всеки има право да обжалва, нека се стигна до решението на съда, ние ще приемем решението такова, каквото е. По отношение на процедурата нямаме абсолютно никакви притеснения. Още повече, че същата процедура се провежда за пети път. Единственото наше притеснение е, че ако се приеме спиране на изпълнението, това ще ни отдалечи от сроковете за изпълнение, които сме поставили пред себе си. Дори и самото изпълнение не стои под въпрос, защото ние сме с осигурен финансов ресурс и тези договори са обезпечени. Крайният резултат е ясен - блоковете ще бъдат санирани. Въпросът е, че чрез обжалванията, може да се попречи на хората още тази есен да имат обновени жилища и всичко това поради неясни аргументи от страна жалбоподателите", категоричен бе кметът Камбитов. Той допълни, че всички подписани договори са с осигурено финансиране и чрез реализиране на Националната програма в местната икономика се вливат между 130 млн. и 150 млн. лева. „Това е факт, защото действията от страна на администрацията бяха бързи и организирани, благодарни сме и за съдействието на гражданите. Направихме всичко възможно да осигурим ресурса, а строителните дейности да бъдат извършени през летния период, когато качеството на строителните дейности е по-високо и в сезон, в който хората обикновено планират ремонти в домовете си. Идеята ни беше в края на септември, около 90 процента от допустимия жилищен фонд по Програмата да бъде саниран", каза още д-р Камбитов.
На 28 април в КЗК бе подадена жалба, касаеща решение за откриване на процедура по избор на изпълнител за саниране на 73 обособени позиции, чиито търг е нарочен за края на месец май. Зад действията на Община Благоевград и кмета д-р Камбитов в защита на стотиците семейства, които също очакват техните домове да бъдат обновени, но дейностите са саботирани, застанаха всички домоуправители на блоковете и заявиха, че ще работят за благото на обществеността на Благоевград, а не за фирмените интереси.