Кметове от Македония гостуват на СЮЗО
Кметове от Македония гостуват на СЮЗО / снимка: СЮЗО

Сдружението на югозападните общини ще бъде домакин на работно посещение на представители на местни и регионални власти от Република Македония, което ще се проведе от днес до 25 септември.

21 кметове на общини, ръководителите на центровете за развитие на Източния и Югоизточния планов регион и представители на донорски организации ще вземат участие в работната среща, чиято основна тема е "Регионално развитие и сътрудничество”.

Програмата включва посещения визита в община Разлог с представяне на проекти в областите на развитие на културния и религиозен туризъм, създаване на местна инициативна група по подхода "ЛИДЕР", изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци, добри практики на публично–частно партньорство.

Ще бъдат посетени Многофункционалния младежки център и Дневния център за стари хора в Разлог, като примери за успешно реализирани проекти и децентрализация на  социални услуги.

Утре от 17.30 ч. в заседателната зала на хотел „Катарино” ще се проведе двустранен българо–македонски форум, в който участие ще вземат кметове на общини, председатели на общински съвети и представители на Областна управа – Благоевград.
В рамките на форума, ще бъдат представени българските политики и практики за регионално развитие и механизмите за стимулиране на междуобщинското и регионално партньорство.

Ще се дискутира достъпът на общините до фондовете на Европейския съюз с коментар на допуснатите грешки и извлечените поуки. Ще се представят трансграничните проекти, реализирани от СЮЗО и общините членове с акцент върху възможностите, които трансграничното сътрудничество предоставя и предизвикателствата, с които се сблъскват партньорите при реализацията на общите инициативи. Ще бъдат идентифицирани и бъдещи съвместни проекти.

В последния ден от работното посещение се предвижда визита в община Белица, където участниците във форума ще се запознаят с проекта „Белица – отлична европейска туристическа дестинация” и с „Резерват за танцуващи мечки” като уникална туристическа атракция.