Килия за грабителите в петричкото сарафско бюро
Килия за грабителите в петричкото сарафско бюро / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Окръжният съдия в Благоевград Маргарита Коцева постанови постоянна мярка "задържане под стража" спрямо въоръжения грабител от Петрич Константин Петров.

Постоянен арест бе определен и за гръцкия гражданин Димитриус Пидурас, съучастник на Петров в неуспешния обир на 300 000 лева и златни накити от сарафското бюро на бизнесмена Петър Околски в центъра на Петрич на 12 септември. Димитриус ще бъде настанен временно в болницата към Централния софийски затвор, реши съдия Коцева. Той бе доведен в съдебната зала на инвалидна количка с гипсирана лява ръка и рана на главата.

За оставането на двамата извършители на престъплението в килията, пред съда пледира прокурор Снежана Кацарска. Тя изтъкна, че престъплението е извършено дръзко, а животът на Околски бил под заплаха, тъй като стреляли по него.

"Не знам какво да кажа. Замаян съм. Искам да бъда на свобода, ще отида при приятели в София", каза Димитриус.

"Виновен съм, няма какво друго да кажа. Няма да се укривам, искам да бъда при децата си в Сандански", помоли Константин Петров. Според адвокат Иван Данчев, защитник на Петров, по делото няма доказателства за извършено престъпление. "Собственикът на сарафското бюро Околски е искал да убие и двамата", изтъкна пред съда адвокатът.

Константин и Димитриус ще обжалват определението на благоевградските магистрати пред Софийския апелативен съд на 23 септември.

Ден след обира, в Сандански бе задържана приятелката на Константин Петров - Кирилка Туджарова, в чийто дом на улица "Синаница", антимафиоти откриха и иззеха пакетчета с 80 грама амфетамини. Константин и Кирилка живеят на семейни начала и имат две деца.

Константин Петров и Димитриус Пидурас бяха арестувани минути след като нахлуха с автомат и пистолет в обменното бюро в неделя. Димитриус катастрофира с мотора по време на бягството му от местопрестъплението с чувалчето с пари. Преди това произвел изстрел срещу намиралия се в офиса сараф Петър Околски. След катастрофата гръцкият гражданин бе настанен в благоевградската болница с контузни рани в областта на главата.

Константин Петров също се опита да избяга, но бе засечен от полицейски автопатрул.

Сарафското бюро на Околски бе отворено за работа с клиенти ден след въоръжения обир, когато от полицията му върнали неуспешно задигнатите 300 000 лева. Околски е шурей на бившия шеф на НСБОП от бизкото минало Тихомир Стойчев.