Катрин Гемкова от Банско е новият световен шампион по таекуон-до
Катрин Гемкова от Банско е новият световен шампион по таекуон-до / Снимка: Община Банско

България получи уникалната възможност да е домакин на един от големите шампионати в таекуон-до. Над 1500 участници от 84 държави премериха сили във всички възрастови групи – юноши, девойки, мъже, жени и ветерани на Световното първенство в този спорт.
 

Катрин Гемкова от Банско е новият световен шампион по таекуон-до
Снимка: Община Банско

Катрин Гемкова спечели световната титла при девойки старша възраст в дисциплината спаринг. Пътят до титлата бе труден за Катрин, преминавайки през тежък жребий с най-сериозните съперници, а именно Корея, Русия, Гърция и Естония. Катрин анулира състезателката на Корея, която бе с най-добър резултат, но отпадна от битката за първото и второто място. На финала тя застана отново лице в лице с опонентката си от Естония, с която вече имаше сблъсък на Европейското в Италия през 2019 година.
 

Катрин Гемкова от Банско е новият световен шампион по таекуон-до
Снимка: Община Банско

Златното момиче на Банско и този път изигра перфектно финала и заслужено спечели световната титла, като стана безпорен шампион в своята категория. Като допълнение, Катрин спечели и третото място в спаринга в отборното класиране. Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39 отличия от завършилото 21-во Световно първенство по Таекуон-До ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала „Колодрума” беше домакин на авторитетния форум, който се състоя във всички дисциплини и категории.