Картотекират паметниците на културата в Благоевград по съвместен проект със Серес
Картотекират паметниците на културата в Благоевград по съвместен проект със Серес / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Реализацията на бъдещи общи европейски проекти в областта на културата, човешките ресурси и екологията обсъдиха на среща в Серес областният управител на Благоевград Валери Смиленов и Стефанос Фотиадис – управител на гръцката област.

В процес на подготовка е съвместен проект на двете държавни администрации "Струма - път на културата”. Една от предвижданите в него дейности е проучването и картотекирането на паметниците на културата на територията на двете области, съобщиха от кабинета на благоевградския областен управител Валери Смиленов. 

Проектът ще включва и семинари, пленери и други съвместни културни дейности. В областта на човешките ресурси са обсъдени възможностите за изграждане на Център за професионално обучение в Благоевград, като се ползва опита на изградения по европейски проект център в гр. Серес.

Двата професионални центъра ще могат да подпомагат инвеститори и от двете области за наемането на подходящи специалисти и работници. Обект на съвместен проект ще бъде и изграждането на наблюдателен пункт за измерване замърсяването на река Струма, както и оборудването на две линейки, които да бъдат използвани при бедствия и аварии на територията на областите Серес и Благоевград.

Двамата областни управители Валери Смиленов и Стефанос Фотиадис са уточнили датата 6 октомври за провеждане на нова среща в Благоевград.