Камерна опера ще зимува на театралната сцена
Камерна опера ще зимува на театралната сцена / Дарик - Благоевград, архив
Камерна опера ще зимува на театралната сцена
72734
Камерна опера ще зимува на театралната сцена
  • Камерна опера ще зимува на театралната сцена

Петър Радевски вече е титуляр на директорския пост в Камерна опера-Благоевград.

Той бе единственият кандидат на организирания от Общинската администрация конкурс.

Директорът на Камерна опера коментира на пресконференция днес, че за него е отговорност и чест утвърждаването му и не скри амбициите за сериозен възход на поверената му институция.

"Аз спечелих конкурса и програмата, която обещах е, че операта влиза в един сериозен професионален ангажимент. Новата програмата започва от 1 септември. През зимните месеци Камерна опера ще продължи да работи, не както предишни години, когато творческият процес е спирал заради студения салон. Споразумяхме се с директора на Драматичния театър да поставяме нашите спектакли на театралната сцена, тъй като в сградата на Камерна опера няма парно или друго отопление", каза Петър Радевски.

Петър Радевски е уверен, че ще се справят с бюджета, отпуснат им от общинската хазна. До края на годината операта има лимит от 7000 левакато всичко е разчетено за предстоящото турне и за следващата постановка.

До края на годината има за усвояване 7000 лева, които трябва да се похарчат. Радевски е притеснен от сметките за ток в Камерна опера. За последните два месеца са натрупани 1300 лева.

"Следващата седмица имам среща с ресорната комисия по култура в Общинския съвет. Ще поставя въпрос кой трябва да плаща консумативите в сградата, в която се помещават читалищните дейци и Биг-Бенд, които са със собствени бюджети", коментира Радевски.

Радевски информира, че Камерна опера ще продължи сътрудничеството си с Факултета по изкуствата на Югозападния университет. От своя страна деканът професор Йордан Гошев изрази надежда че операта ще се включи в проект Студентски практики, по който ЮЗУ работи.

„Кармен” на Жорж Бизе е последната премиера за сезона на Камерна опера Благоевград. До края на месец юни за трупата на операта предстои кратко турне в градовете Свищов, Варна, Бургас, Пловдив и Сандански. На 6 и 19 юни камерна опера ще изнесе симфоничен концерт във фоайето на община Благоевград и с това приключва творческия сезон.