Камелия Грънчарова осуетява предаването на фонда
Камелия Грънчарова осуетява предаването на фонда / netinfo
Бившият директор на Регионалния исторически музей в Благоевград Камелия Грънчарова осуетява предаването на фонда, заяви заместник-кметът на община Благоевград Кирил Пецев, който временно изпълнява длъжността директор на музея до провеждането на конкурс за титуляр на поста.

"Грънчарова отказва да се яви в музея и да подготви музейния фонд за предаване. Не съм подписал нито нейната молба за напускане, нито молбите на членовете на приемателната комисия", уточни Пецев.

"Явно изживява болезнено отстраняването й от длъжност, но ако до края на седмицата продължава изкуствено да затруднява процеса, ще бъде сформирана нова комисия, която да приеме фонда в нейно отсъствие", категоричен е заместник-кметът.

Допълнителни затруднения за провеждането на конкурса за нов музеен директор създава и несъгласието на кметското ръководство с условията, определени от културното министерство.

"Профилът на благоевградския музей е съставен от четири направления - история, археология, природа и изкуство, а министерството има намерение да пренебрегне последните два при избора на директор. Това ще намали интересът и кандидатите, които ще се състезават за поста", смята Пецев.

По думите му, когато този въпрос се уточни, в най-кратки срокове ще се пристъпи към провеждане на конкурса.

"Изборът няма да е никак лесен. Длъжността трябва да заеме професионалист, организиран и честен човек, той като работата му ще бъде свързана с управление и съхраняване на богатия фонд на музея", каза още Кирил Пецев.