/ Община Благоевград

Държавата да подкрепи усилията на общините за въвеждането на едносменен режим на обучение. За това настоя кметът на Благоевград Атанас Камбитов по време на среща за граждански диалог „Европа в нашия дом”. 

Дискусия за образованието в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

“Местната власт трябва да доизгради съществуващите училищни бази или да изгради нови учебни заведения, за да спази всички изисквания. Това предполага сериозни разходи. Дори за община Благоевград ще е трудно сама да осигури този финансов ресурс, а какво остава за малките общини, в които приходите са по-ниски.

Над 1 млрд. лв. в Пиринско договорени по европроекти

Ние сме дали предложение, но за нас е важно да знаем дали държавата мисли в тази посока – за съвместно и целево финансиране на общините или да създаде фонд за цялостно финансиране на подобни проекти от републиканския бюджет”, заяви д-р Атанас Камбитов по време на дискусията.

Дискусия за образованието в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Форумът събра министърa на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образованието и науката - Милена Дамянова, евродепутата Асим Адемов, народния представител Даниела Савеклиева, областния управител Бисер Михайлов, директора на Регионалното управление на образованието – Ивайло Златанов, ректора на ЮЗУ – професор Борислав Юруков, депутати, кметове от цялата област, директори на училища и детски градини, учители и граждани.

„Предимствата на едносменния режим са безспорни. В някои населени места има освободени сгради, но има и десетки градове с недостиг на сграден фонд. Надявам се, че ще се осигурят целеви средства за тази инициатива – за доизграждане на съществуващи постройки и за изграждане на нови”, коментира министър Вълчев. 

"За нас гражданският диалог в различни населени места е ефективна форма да направим връзката между европейските политики с регионалните и местните политики", подчерта образователният министър.