Как раждат жените в Пиринско от страниците на Струма и Вяра
Как раждат жените в Пиринско от страниците на Струма и Вяра / netinfo
„Кметът на Банско вкара “Юлен” в съда”. Това е водещото заглавие на „Вяра” тази сутрин. Повод за развалените отношения станали няколко бунгала, които общинските служители ползвали до лятото на 2004 г. Кметът иска по съдебен път да си върне осем къщички на Бъндеришка поляна. В момента те са собственост на софийското дружество “Маренго трейдинг” ЕООД.

Другият вестник в Югозапада „Струма” залага на водещо заглавие: „Чрез измама с 14 ученици „мъртви души” директорката на Х ОУ Анета Кьосева спаси заплатата си”. С фиктивни деца, които не са влизали в клас, шефката на учебното заведение в кв. „Струмско” предотвратява закриването на 5 паралелки, за 3-ма ученици е доказано, че никога не са посещавали занятия, съмненията са за още 11.

Още заглавия от първа страница на „Струма”: „ВМРО създава дружества в Македония и Беломорието сред 1000000 етнически българи, войводите готови да жертват местните избори в България” и „Дъждът напои обилно Петричкото поле, до 15 април климатичните „шегички” не са изключени, рано е да кажем ще има ли суша, или лятото ще е влажно” .

Една полезна информация от страниците на „Вяра”: „Записват малчуганите на детска градина до 31 май”. Нови правила за прием на деца в забавачниците разписа вчера кметът на Благоевград Лазар Причкапов. Те имат за цел да уеднаквят реда и начина на записване в общинските детски градини и се прилагат със задна дата от 1 март. Молби за прием в първите групи за следваща учебна година вече ще се подават до 31 май, а децата ще тръгват на детска градина от 1 септември. За всички останали малчугани заявки се подават през цялата година, каза за “Вяра” главният експерт “Образование” Мариана Ушева.

Ако родителите са подали молби и в други детски градини, номерата на заведенията се посочват задължително. От 1 до 15 юни отдел „Образование" ще разглежда списъците на приетите деца, след което се обявява приемът. Ако няма свободни места, на родителите се предлагат други детски заведения, в които съществува възможност за прием, допълни Ушева.

Още от „Вяра”: „С 50 бона правят зеленчукова борса в Катунци”. 50 хил. лв. гласува местният парламент на Сандански за изграждане на тържище за земеделска продукция в село Катунци. Идеята на изграждането му е от две години, но заради средства досега не можа да се реализира.

Още две заглавия от „Струма” за финал: „Кметът на Хаджидимово облече чиновниците си в униформи и плати по 130 лв. за костюм на дамите и по 150 лв. за мъжете” и „ГЕРБ и „Атака” в Петрич няма да преговарят за общ десен фронт за местните избори”.

Последно заглавие и от „Вяра”: "В Пиринско 75% от жените предпочитат да раждат по естествен начин”.