К. Милчев: Преименуването на Благоевград не е самоцел, а почит към Цар Самуил
К. Милчев: Преименуването на Благоевград не е самоцел, а почит към Цар Самуил / Дарик - Благоевград, архив
К. Милчев: Преименуването на Благоевград не е самоцел, а почит към Цар Самуил
74053
К. Милчев: Преименуването на Благоевград не е самоцел, а почит към Цар Самуил
  • К. Милчев: Преименуването на Благоевград не е самоцел, а почит към Цар Самуил

Преименуването на Благоевград на Цар Самуил не е самоцел, а начин да се почете 1000-годишнината от трагичната гибел българския владетел, каза в интервю за Дарик Кирил Милчев, който е сред инициаторите на идеята името на областния център да бъде сменено.

По думите му инициативата е възникнала спонтанно сред група приятели в една от социалните мрежи. На въпрос на Дарик, защо са се спрели точно на Благоевград, Милчев отговори: "Благоевград представлява Пиринска Македония, а именно там са се случили събитията около Беласица.

Именно за това хората в групата се смятаме, че е най-добре "перлата" на Пиринска Македония да се казва Цар Самуил или Самуилов град", каза Кирил Милчев. Милчев заяви, че вчера по обяд са изпратили и петиция до президента Росен Плевнелиев, с искане да бъде издаден указ, с който на 6-и октомври, когато се навършват 1000 години от гибелта на Цар Самуил, областният център на Пиринско да бъде преименуван. По думите му петицията е подкрепена от над 5 000 души. "Аз се радвам на ентусиазма и българщината, която хората споделят и очаквам президентът да чуе гласа ни", допълни Милчев. Въпреки немалкия брой хора, подкрепили петицията, идеята предизвиква сериозни  дебати в социалната мрежа, където благоевградчани се обявяват категорично против подобна инициатива.

Кирил Мичлев е български политик, депутат от НДСВ, в 39-то НС. Роден е в Карлово, но по думите му е тясно свързан с Пиринския край, откъдето са неговите предци.

На въпрос на Дарик, живял ли е някога в Благоевград, Кирил Милчев отговори, че не е, но не смята, че преименуването на населени места не е местен, а национален проблем.

Предишното име на областния център е Горна Джумая, а на 9 май 1950 година градът е прекръстен на Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев.

В звуковия файл: Кирил Милчев, инициатор на идеята името на областния център да бъде сменено.