Йордан Миленков: Общината трябва да спре със спекулациите за бюджет 2010
Йордан Миленков: Общината трябва да спре със спекулациите за бюджет 2010 / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Общинска администрация трябва да спре със спекулациите за бюджета, призова на пресконференция след днешната извънредна сесия съветникът от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси Йордан Миленков. Това, което ние искаме е много ясно и точно - кметът да каже за какво харчи общинските средства и да обясни принципа, по който се разходват парите, добави Миленков. Той даде пример с дейността, заложена в бюджет 2010 - "Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа", като коментира, че Общинска администрация е поискала 1, 320 млн. лв., а одобрените 920 хил. лв. според кмета Костадин Паскалев не били пари.

По колко дейности в издръжката е гласувано намаление или икономии, запита Миленков и сам обясни, че парите се получават, кметът си ги разпределя и съответно харчи. Този път обаче искаме да знаем как и за какво се изразходват тези средства, подчерта той. 

Днес показахме че не действаме политически и не се противопоставяме, както някои си мислят, а напротив. Тези средства, които са за отчуждителни мероприятия, са предназначени за плащане след решение на съда. Тези пари трябва задължително да ги платим, а ние това не сме го знаели, не ни е казано, каза още Йордан Миленков. 2 млн. лв. са предвидени за тези мероприятия, а кметът твърди че му трябват веднага. Добре, връщаме ги, но само да не каже, че блокираме дейността на Общината и спираме проекти, както той твърди, заяви още парламентаристът от ГЕРБ.

Не чух общинска администрация да обясни защо са вкарани целевите средства в графа "собствени приходи", каза от своя страна председателят на Общинския съвет Костадин Хаджигаев. Където сме сбъркали, си признахме, но не чухме от обратната страна да кажат същото, уточни Хаджигаев.

Днес се видя едно нещо - целият шум и истерия от страна на Общинска администрация, не са реални. Ние не сме машина за гласуване, за да приемаме всички предложения на кмета. Днес показахме, че сме орган, който действа според законодателството, изрази становище съветникът от "Граждански съвет за Благоевград" Радослав Тасков.

На пресконференцията взе думата и парламентаристът от ЛИДЕР и екскмет Лазар Причкапов, който обяви, че взетите днес решения са в полза на общината и нейните жителите. Според Причкапов бюджет 2010 е един нормален бюджет, но не е бюджет на развитието, а на оцеляването. Той допълни, че не е съгласен с менторския тон в парламента, тъй като имало съветници, които непрекъснато бойкотирали работата на Общинския съвет.

На брифинга присъстваха още съветниците Йордан Андонов, Злата Сотирова, Димитър Урдев, Кирил Илиев и Красимир Роячки.