Много голяма опашка се е образувала пред сградата на Българската народна банка, където започна продажбата на монетата посветена на 150 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев.

Опашката се изви още от ранни зори, часове преди Централната банка да отвори врати. Гражданите, сред които преобладават млади хора, чакат да си закупят сребърната монета с номинал от 10 лева. Това е първата монета, която БНБ пуска тази година. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000.
Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България.

БГНЕС

Роден в Кукуш през 1872 г. той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце Делчев създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския є конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните є документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му.

БГНЕС

Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове. 
БГНЕС