Изпускат язовир Стойковци в реките Струма и Четирка
Изпускат язовир Стойковци в реките Струма и Четирка / Дарик-Благоевград, архив
Санде Костадинов
50168
Санде Костадинов
  • Санде Костадинов

1 000 000 кубически метра вода изпускат от обема на язовир "Стойковци" край благоевградското село Логодаж, съобщи в интервю за Дарик радио началникът на "Напоителни системи", клон "Струма-Места" - Санде Костадинов.

Към момента язовирът е запълнен на 80 процента или 10 160 000 кубика от максималния обем - 13 200 000 кубически метра. Заповедта за контролираното изпускане на язовир "Стойковци" е от енергийния министър Трайчо Трайков, каза Костадинов.

На 14 февруари ще бъде извършена специализирана проверка от представители на ресорното министерство, Басейнова дирекция - Благоевград и Областната администрация.

"Няма опасност от преливане на язовира. Изпускането е превантивно, с цел да не се натоварна излишно стената на язовира в Логодаж. Очакваните количества вода, които ще се влеят при снеготопенето, няма да повече от 100 000 кубически метра, коментира началникът на "Напоителни системи" Санде Костадинов.

"Водата от "Стойковци" ще се насочи към река Четирка, край село Покровник и по подземния канал номер 9, към дерето в село Зелен дол, Селище, а оттам в река Струма. Увудомени са кметоветне на населените места. Това количество вода няма да се отрази на нивото на двете реки по никакъв начин", гарантира Санде Костадинов.

Интервюто със Санде Костадинов чуйте в звуковия файл