Изместено трасе при изграждането на аквапарка е причината за нарушено водоподаване
Изместено трасе при изграждането на аквапарка е причината за нарушено водоподаване / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

Аварийната ситуация, която предизвиква нарушения във водоподаването в благоевградските квартали "Еленово", "Орлова чука", "Ален мак", "Бялата висота", кв. "Юг" (зоната, заключена между ул. "Балкан", "14-ти полк", "Свобода" и "Делвинска") и село Изгрев през последните две седмици, е свързана с изместването на трасе с дължина 200 м., когато е изграждан аквапаркът в областния център. Това съобщи пред журналисти Росица Димитрова - управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД в Благоевград.

Трасето е въведено в експлоатация през 2007 г. Изпълнител е била фирма "Монолитстрой", а възложител - Община Благоевград. "Стоманеният водопровод, който е минавал през терена на аквапарка е изместен по алеята за Бачиново и е заменен със стъклопластови тръби", заяви тя и допълни, че в момента там районът е отцепен.

Гаранционният срок на обекта, който е 8 години, обаче е изтекъл през август 2015 г. "При разкопаването преди няколко дни на първата авария, се установи некачествено изпълнение на това трасе и некачествено полагане на самите тръби", коментира Димитрова. "Защо не е изпълнено не мога да кажа, защо не е упражнен контрол към момента на полагане също не мога да кажа, но факт е че проблемът и негативът към момента го носи експлоатационното дружество", допълни тя.

Росица Димитрова категорично отрече слуховете, че причините, довели до сериозната авария, са свързани с липса на материали.

"Самите ние не можем да се справим с отстраняването на аварията и дефекта по този стъклопластов водопровод", каза още тя.

"Направихме и обследване на самото трасе с камера. Оказа се, че през 3-4 метра водопроводът е наранен". Тя поясни, че към момента трасето не може да бъде подменено, тъй като този разход, възлизащ между 250 и 300 хиляди лева, не е предвиден в бюджета за инвестиции за 2016 г. на дружеството.

За проблема са информирани областният управител Бисер Михайлов, кметът Атанас Камбитов, както и Министерството на регионалното развитие.

Росица Димитрова уточни, че отстраняването на аварията изисква технологично време. Докато не се подмени трасето, при отсраняване на авариите, водата ще бъде спирана. Управителката на водното дружество отправи апел към благоевградчани да прояват разбиране и толерантност, докато се намери трайно решение.