Измамничка прехвърлила в друга специалност двама студенти срещу 5 800 лв.
Измамничка прехвърлила в друга специалност двама студенти срещу 5 800 лв. / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Служители от сектор Икономическа полиция при Областната дирекция на МВР - Благоевград разобличиха измамничка, завлякла двама студенти с 5 800 лв. В хода на извършената проверка е установено, че 33-годишната благоевградчанка Ива Дачева през 2008 г. е въвела в заблуждение двама студенти от София, обучаващи се в Югозападния университет "Неофит Рилски". Жената получила от тях по 2 800 лв., за да им съдейства да бъдат преместени в определена специалност.

Парите младежите превели на предоставена им от Дачева банкова сметка. Впоследствие студентите разбрали, че са излъгани. Университетското ръководство не било и чуло за подобно прехвърляне в друга специалност.

Материалите от проверката са изпратени в Районна прокуратура - Благоевград с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 209 от НК.

Ива Дачева, която е бивш управител на известно питейно заведение близо до Югозападния университет, бе осъдена преди време и за измама на младо момиче от Самоков. Благоевградчанката взела 3 000 лева от Кристина Павлова с обещание, че ще я уреди да следва в Правно-историческия факултет. Кристина Павлова дала исканата сума, но не станала студентка, а баща й Николай Павлов сезирал през есента на 2006 година Икономическа полиция и прокуратурата в Благоевград. За това престъпление Ива Дачева бе наказана с пробация за 6 месеца от магистрата Георги Янев.