Изграждат многофункционална зала в НХГ
Изграждат многофункционална зала в НХГ / netinfo

Изграждане на многофункционална зала в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде заложено в инвестиционния план на община Благоевград за 2016г.

Съоръжението ще бъде съобразено с всички европейски изисквания за провеждането на спортни и развлекателни събития, като залата ще бъде на разположение на всички възпитаници на гимназията.

„Общината е длъжна да помага на училищата и затова сега е моментът да ви съобщя, че в инвестиционния план на община Благоевград за 2016г. ще бъде заложено изграждането на мултифункционална зала за гимназията”, заяви по време на честванията по повод 135 години от основаването на Българска мъжка гимназия в Солун кметът Атанас Камбитов.

одишнината бе отбелязана с редица мероприятия в обласния център. Проявите по повод 135 години от основаването на Българска мъжка гимназия в Солун започнаха с „Час по България” , изнесен от осмокласници, които разказаха историята на Солунската гимназия.

Проведе се и тържествен педагогически съвет в зала „22-ри септември”, положени бяха цветя на паметниците на Светите Братя- Кирил и Методий, Кузман Шапкарев в двора на НХГ и един от първите възпитаници на гимназията Гоце Делчев. Празнично шествие по централните улици на града поведе жители и гости към кулминацията на тържествата- концерт- спектакъла в зала „Яворов”.

Поздрав към годишнината на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” с танц и песни отправиха училищния хор на гимназията с диригент Любима Манолова, КСТ „Карат” към НЧ „Никола Вапцаров- 1866”, Камерна опера- Благоевград, актьорът от ДТ „Н. Вапцаров” Андраш Кончалиев, балет „Астра”, Биг бенд- Благоевград и фолклорен ансамбъл „Пирин”.

Завършващият випуск на гимназията направи реверанс към своите учители и публиката с музикално- поетичен рецитал „Любов- магическа реалност”. Редом до утвърдените музиканти от Биг бенд и изпълнители от Ансамбъл „Пирин”, застанаха талантите от Хуманитарната гимназия, които показаха, че има приемственост между поколенията.