Искат обезопасяване на пътя в Петричко
Искат обезопасяване на пътя в Петричко / netinfo

Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", СБА и Български червен кръст са новите членове на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата в Благоевградско.

Те бяха утвърдени на днешното заседание на комисията, което се посвещава на 16 ноември- световен ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

"Всяка седмица у нас при катастрофи загиват над 12 души и повече от 150 са с тежки наранявания, много от ранените  остават с трайни увреждания. Голяма част от тези инциденти и нещастия за близките на загиналите и пострадалите са предсказуеми и предотвратими, затова е необходимо всички ние съвместно да постигнем една по-висока култура за безопасно участие в движението и формиране на обществена непримиримост спрямо ежедневните нарушения. Като комисия ние трябва да работим съвместно за запазване живота и здравето на хората", отчете директорът на Областната полицейска дирекция в Благоевград Васил Митов.

Обобщен доклад за пътнотранспортните произшествия и рискови участъци от пътната мрежа на територията на Област Благоевград представи началникът на сектор „Пътна полиция“ Димо Чобанов.

"През тази година има значителен спад на тежките пътно-транспортни произшествия, броя на убитите и ранени спрямо миналата година. През миналата са били 353, спрямо 246 за настоящата. Най-много произшествия са станали в Благоевград, Сандански и Петрич. Най-честите причини за катастрофи са несъобразена скорост, неправилни маневри, изпреварвания, употреба на алкохол и неправоспособни лица. Най-невралгичен е районът в Кресненското дефиле", докладва Димо Чобанов.

Рисков е и пътя до Гоце Делчев, заради липсата на маркировка.

С оглед многобройните жалби от страна на живеещите в петричките села Чучулигово, Кулата и Марино поле, за натоварен трафик, участниците в срещата инициираха запитване до Агенция пътна инфраструктура за разрешаване за поставяне на изкуствени неравности в тези села. Както е известно през тях сега е отбит главният път за Кулата, заради строителството на ЛОТ 3 от Автомагистрала „Струма“.

Александър Илков, представител на Регионален инспекторат по образование, увери присъстващите, че във всяко училище и детско заведение на територията на област Благоевград са заложени  в учебните програми часове по безопасност на движението. Освен тях, с решение на комисията, по общини през 2015 година, ще бъдат организирани масови мероприятия за обучение на подрастващите по безопасност на движението.