Кулата граница трафик
Кулата граница трафик / БГНЕС
Интензивен е трафикът на ГКПП Лесово и ГКПП-Видин, съобщиха от Гранична полиция, като информацията е за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 6 часа на 16 септември.

На ГКПП "Кулата" трафикът нормален. През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" е възстановено пропускането на товарни автомобили само с техните водачи след представяне на QR код.

Товарни автомобили преминават и през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион" в двете посоки. На ГКПП „Маказа“ - „Нимфея“ се пропускат лекотоварни автомобили до 3,5 тона. През ГКПП "Ивайловград" - "Кипринос" и ГКПП "Златоград" не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства. По информация на гръцките гранични власти ограничението за преминаване през ГКПП - Ивайловград ще продължи до 30.09.2020 г.

На ГКПП "Маказа"- "Нимфея" и ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти не пропускат преминаващи от 23:00 ч. до 07:00 ч. в двете посоки, независимо от тяхната националност.

Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“.

Всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr. Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

На ГКПП ''Видин'' трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

В Румъния се пропускат български граждани без да им бъде налагана карантина. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На ГКПП Калотина трафикът е нормален. Българските граждани, които влизат на територията на Сърбия, трябва да представят задължително отрицателен PCR-тест за наличие на вируса SARS-CoV-2, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория. Ако преминават транзитно, могат да влязат в страната без да притежават отрицателен тест.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален. Българските граждани могат да пътуват до та, без ограничения.

На ГКПП "Лесово" трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. Българските граждани могат да пътуват до Турция също без ограничения