Интензивен автотрафик, няма тапи по пътищата
Интензивен автотрафик, няма тапи по пътищата / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

В последния ден от празниците трафикът в цялата страна е интензивен, съобщиха от „Пътна полиция". Най-натоварено е движението от Благоевград и Кюстендил към София. Голяма част от пътуващите са румънски туристи, които се опитват да нарушават правилата за движение, съобщи в Следобедния блок на Дарик инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция".

По всички важни пътни артерии в страната полицейското присъствие е засилено, а до 20.00 часа по първокласните пътища е забранено движението на моторни превозни средства с маса над 12 тона.

„Двете автомагистрали в посока София също са натоварени. Пътните полицаи са подготвени за това. Искам да уточня, че забраната за движение на ТИР-ове не важи за тези, които извършват превози на опасни товари, на бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни, но все пак ако някой забележи нещо, което не е в тези изключения, може да сигнализира на телефон 112", добави
Ботева.

Тя препоръча на шофьорите да не карат уморени, да почиват по-често на дълъг път и да бъдат търпеливи.

Повишен е трафикът и през пунктовете по българо-гръцката граница. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян главен инспектор Бойко Божков. Най-натоварено е движението през ГКПП „Кулата - Промахон", като 2/3 от трафика е през този пункт. Там обаче са отворени и допълнителни коридори за преминаване на автомобилите и така не се допуска образуването на колони от чакащи, увери главен инспектор Божков.

"От началото на почивните дни до момента през граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция са преминали над 82 000 моторни превозни средства и над 267 000 души. Може да се отбележи, че най-пиковите часове са били на 1, 2 и 3 май - през тези почивни дни в посока Гърция са преминали над 38 000 моторни превозни средства и над 125 000 души, а в посока България - 34 000 автомобила и над 142 000 души, като най-големият трафик е бил на граничен пункт Промахон-Кулата", каза Божков.

До този момент няма образувани колони от автомобили на влизане в страната: „Хората се научиха да не пътуват в последния момент и някои от почиващите се върнаха по родните си места още вчера следобед".