Именити творци на сцената в Сандански
Именити творци на сцената в Сандански / Пресцентър

Четирима изпълнители от Балканите участваха в първата музикална проява от седмицата на "Пирин Фолк" в Сандански.

Публиката се запозна с творчеството на Илчо Йованов от македонския град Щип, Александър Ковачевич, Стефан Диомов и Катя Ерменкова.

Илчо Йованов е декан и преподавател в университета "Гоце Делчев" в Щип и е художествен директор на "Цветници". Миналата година печели награда на фестивала "Пирин Фолк" за най-добър аранжимент. След краткото му представяне музикантът вдигна цялата зала на крак с виртуозните си музикални изпълнения.

Александър Ковачевич свири от 7- годишен работил с най-големите имена на сръбската музикална сцена, като има участия в Черна гора, Хърватия, България. При своето първо участие на "Пирин Фолк" печели трета награда.

Основателят на "Тоника", "Тоника СВ" и "Фамилия Тоника", Стефан Диомов, също е сред авторите на фестивала. Негова песен ще бъде изпълнена от младата и талантлива Невена Пенкова, която ще се състезава на конкурсната вечер.

На Авторската вечер бе представена и санданската поетеса Катя Ерменкова, която е член на Съюза на българските писатели. Нейни стихове са преведени на много езици и е основател на Мелнишките вечери на поезията. Поетесата, носителка на две награди извън страната, участва със свои текстове на всяко издание на фестивала "Пирин Фолк" и има завоювани пет първи награди.

Концерт изнесоха Маргарита Хранова, Невена Пенкова и Кристина Иванова.
Празничните прояви в седмицата, когато Сандански се превръща в музикалната столица на България, продължавата и в днешния съботен ден.